استان هرمزگان با وسعت شصت و هشت هزار و چهارصد و هفتاد و پنج و هشت دهم کیلومتر مربع، در جنوب ایران واقع شده است. این استان از شمال و شمال شرقی با استان کرمان؛ از جنوب با خلیج فارس و دریای عمان و ازز جنوب شرقی با سیستان بلوچستان و از غرب با استانهای فارس و بوشهر همسایه است. تنگه هرمز، یکی از حساسترین و حیاتیترین گذرگاههای آبی عصر حاضر، در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد. استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تأثیر آب و هوای نیمه بیابانی و بیابانی قرار دارد. هرمزگان جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی بسیاری دارد که همواره گردشگران زیادی را به خود جذب می نماید. استان هرمزگان ترقی و بالندگی خود را که از چند دهه قبل شروع کرده است. در ذیل با ده جاذبه گردشگری مهم این استان آشنا خواهید شد…
چشمه آب گرم گنو در استان هرمزگان در شمال شرقی بندرعباس , در کناره راه بندرعباس به سیرجان واقع شدهاست. چشمه آب گرم گنو در میان دره ای قرار دارد که کوه گنو و ارتفاعات سخت آهکی، از شمال و جنوب، آن را در برگرفته اند. این چشمه با داشتن آب های گوگردی خیلی گرم دارای خاصیت درمانی و هم چنین دارای جنبه های مختلف طبیعت گردی، پرنده نگری، کوهنوردی می باشد. چشمه گنو با داشتن ترکیبات هیدروژن سلفوره و کلر و دمای بالا باعث شده که تعداد اندکی از گیاهان و حیوانات در آن زندگی کنند. با این شرایط خاص نوعی ماهی به نام آوینیوس گینویس در این چشمه زندگی می کند که این نوع ماهی در کل دنیا فقط در چمشه مذکور یافت میشود. چشمه گنو تنها چشمه موجود در این منطقه نیست و انارون، تنگ باغ، کهنو، چاهو، پشتنگ، هوبیر، پشت بنگرو، رمر، سرچربه، پرکوه، مردو و خرگو از جمله چشمههای این منطقه هستند. که با سفر به این استان می توانید از نزدیک به تماشای این چشمه ها بروید و از سفر خود نهایت لذت را ببرید.
چشمه آبگرم گنو
جنگل حرا در استان هرمزگان در جزیره قشم با ۲۲ هزار کیلومتر وسعت، در سواحل خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفته اند. این جنگل از شگفت انگیزترین جاذبه در ایران می باشد. سطح آب این جنگل در حالت عادی در حدود ۱ و نیم متر است. اما در زمان مد دریا، درختان این جنگل به زیر آب می روند و هجوم ماهی ها در حالت مد، آن را به محلی مناسب برای ماهیگیری تبدیل می کند. حالت جزر و مد در این جنگل ها هر ۶ ساعت یکبار اتفاق می افتد. جالب آنکه در حالت جزر، به نظر می آید که این درختان در زمینی خشک رشد کرده اند. درختان این جنگل ها در تمام طول سال سبز هستند و طولشان به ۳ تا ۶ متر می رسد. ویژگی جالب این درختان این است که در طی میلیون ها سال، سازگاری خوبی با آب شور پیدا کرده اند، به طوری که از آب شور تغذیه می کنند و با دفع نمک آن، آب را به طور طبیعی شیرین می کنند.جنگل حرا به دلیل مساعد بودن شرایط اکولوژی ، زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر از مناطق گرمسیری است. پرندگانی همچون حواصیل بزرگ ، اگرت بزرگ ، اگرت ساحلی ، حواصیل هندی ، کفچه نوک تیز ، سلیم خاکستری ، گیلانشاه ، کاکائی و …
جنگل حرا
کشتی یونانی در سال ۱۳۴۵ راهی یونان بود که در حوالی روستای «باغو» بنا به شرایط به گل نشست و ۸۰ روز تلاش برای در آوردن آن به هیچ نتیجه ای نرسید تا این کشتی برای همیشه در آنجا بماند و به نماد جزیره کیش تبدیل شود. موقعیت قرارگیری این کشتی در جزیرهی کیش به گونهای است که آفتاب پشت این کشتی غروب میکند و پرتوهای نور پشت کشتی زیبایی تماشایی دارد. تمامی گردشگرانی که به جزیرهی کیش سفر میکنند، حتما سری به کشتی یونانی میزنند تا غروب دل انگیز خورشید را در پشت کشتی یونانی و آبهای نیلگون خلیج فارس ببینند. ۹۰ درصد گردشگران داخلی و خارجی که به کیش میروند، با کشتی یونانی عکس یادگاری دارند و نخستین تصاویری که از کیش در ذهنشون میاد این کشتی می باشد.
کشتی یونان
غار نمکی خرسین در بخش سیاهو شمال شرقی بندرعباس و در فاصله ٨٠ کیلومتری مرکز استان هرمزگان واقع شده است. محیط کوه غالباً از سنگهای ناپایدار و نمکی تشکیل شده است، از اینرو پیشروی در این غار باید با احتیاط کامل انجام شود. ارتفاع دهانه غار ۳ متر، عرض دهانه ۴ متر و طول غار ۱۷۸ متر است. پس از طی چند متر وارد تالاری میشوید که در واقع بزرگترین و تنها تالار این غار است. غار نمکی خرسین به دلیل دارا بودن ویژگی های منحصر به فرد خود در مقایسه با سایر گنبد های نمکی موجود در استان دارای چشم انداز های منحصر به فرد به خصوص آبشار نمکی، قندیل های متنوع با ستون های عظیم نمکی می باشد.
غار نمکی خرسین
دره ستاره های با قدمت ۲ میلیون سال در استان هرمزگان در جزیره قشم واقع شده است. اگر در جزیره قشم به سمت ساحل جنوبى آن حرکت کنید به روستاى «برکه خلف» مى رسید که در فاصله ۵ کیلومتری این روستا دره هایی با تندیس ها و ستون های ماسه ای و سنگی عجیب و مسحور کننده وجود دارند که بر اثر فرسایش سنگ های ماسه ای در طول زمان، باد و باران و تغییرات جوی به وجو آمده اند که به دره ستاره ها مشهور می باشند. اهالى معتقدند پس از فرو افتادن ستاره اى در این محل و بر اثر ضربه اى سهمگین، خاک از زمین بالا آمده و به هر شکلى که بوده خشک شده و چنین اشکالى پدید آمده است. برخى از اهالى معتقدند با تاریک شدن هوا این دره محل آمد و شد ارواح و اجنه است اما تاکنون صحت چنین چیزى به اثبات نرسیده است. دره ستارگان به عنوان بخشی از ژئو پارک جزیره قشم در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است که تنها ژئوپارک خاورمیانه است. قلعه بهستان نیز مانند این دره ستاره ها دارای اشکال مختلف و دیدنی است این قلعه در استان زنجان و در نزدیکی روستای بهستان و در کنار رود قزل اوزن جای گرفته است.
دره ستاره ها
معبد هندوها در استان هرمزگان در مرکز شهر بندر عباس در خیابان امام خمینی، روبروی بازار روز قرار دارد. ساختمان این معبد، در سال ۱۲۱۰ هجری قمری در زمان حکومت محمدحسنخان سعدالملک حاکم وقت بندرعباس، از محل جمعآوری هدایای هندوها، توسط تجار هندی ساخته شده است. طرح این بنا کاملاً از معماری پرستشگاههای هندی متأثر است. اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که روی آن گنبدی قرار گرفته است. برای ساخت این معبد از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهاى مرجانى خاک و گچ هاى ضخیم ماده و گچ لویى استفاده شده است. سبک معماری این گنبد را مقرنسهای پیرامونی آن نه تنها از دیگر گنبدهای موجود در سواحل خیلجفارس، بلکه از گنبدهای سراسر ایران متفاوت میسازد.
معبد هندوها
قلعه هزاره تنها بنای تاریخی در شهر میناب و از مکان های دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. مردم بومی منطقه این بنا را «قلعهٔ بیبی مینو» مینامند. چرا که معتقدند در روزگاران گذشته دو خواهر به نامهای بی بی مینو و بی بی نازنین این شهر را بنا کردهاند و در این قلعه زندگی میکردهاند. این قلعه تا اواخر دوره قاجاریه، مرکز حکومت محلی بوده و همیشه ۱۰۰ نفر سرباز مسلح در این قلعه مستقر بوده و نگهبانی میدادند. در اطراف قلعه آثاری از یک خندق حفرشده دیده میشود. در حال حاضر آثار اندکی از قلعه هزاره باقی مانده است. نارین قلعه میبد یکی از بناهای مربوط به دوره اشکانی و قبل از اسلام که در شهرستان میبد استان یزد وقع شده است. در سفر به یزد حتما این قلعه جذاب را ازنزدیک ببینید.
قلعه هزاره
ترنه سازه ای دایره مانند در رودخانه مهران, در ر وستای کوخرد مرکز بخش کوخرد شهرستان بستک در غرب استان هرمزگان واقع شده است. مهران رودی با آبشور در جنوب کوخرد جریا ن دارد در انتها به خلیج فارس می ریزد اما در شمال کوخرد اوضاع آب کمی متفاوت است و آب شیرین چشمه های موجود در کوه ها آب گوارایی دارند. معماران در زمان ساسانیان برای مقابله با مشکل شوریآب رود مهران کانالی از سنگ و ساروج و گل و لای احداث می گردد که آب شیرین چشمه ها را بدون آنکه ذره ای آب شور در آن نفوذ کند از میان رودخانه ی مهران عبور می دهد. برای این کانال نام ترنه را بر می گزینند و در سال های بعد نیز نمونه هایی از آن را می سازند. ترنه ها تا ۵۰ سال پیش همچنان پابرجا بودند اما با گذر زمان، آسیب هایی جدی دیدند و امروزه ترنه کوخرد سالم ترین آنها به شمار می رود.
تِرِنُه
موزه آب بندر عباس مربط به دوره صفویه, در بخش مرکزی شهرستان بندرعباس در استان هرمزگان واقع شده است. در این موزه آب بندرعباس به سبک زیبایی بازسازی شده و در آن انواع کوزه به نام جهله، انواع خمرهی آب به نام کروش، خمرههای سنگی (موو)، پایهی مشک (مشک تروز) و تصاویری از ظروف آب، گاو چاه و چاه چرخ گاوی به نمایش گذاشته شدهاست. این موزه محل مناسبی برای شناخت آثار و ابنیههای تارخی در زمینههای مختلف مربوط به آب است. ایجاد و راه اندازی این موزه یکی از راههای ارائه و نمایش تلاش و سخت کوشی انسان در حفر چاههای آب و قنات و همچنین حفظ ارزش این میراث کهن، نگهداری و شناساندن ابزار و اشیاء مربوط به حفر آن است.
موزه آب بندر عباس
مسجد جامع دلگشا، از قدیمیترین مساجد شهر بندر عباس در سال ۱۷۵ هجری قمری توسط شخصی به نام <زینالعابدین ابوالقاسم ارزی> ساخته شده است. این بنا حدود سال ۱۳۵۴ ه ش به غیر از بخشی از شبستان آن کاملا تجدید بنا شده و گسترش یافته است. بنای قدیمی مسجد شامل یک شبستان دو طبقه با ۱۲ ستون در مرکز و ایوان های ستون دار در سه جبهه جنوبی، شرقی و غربی بوده است. ستون های شبستان مسجد دارای پایه های مکعبی شکل بوده و در بالا توسط قوس های جناغی به یکدیگر اتصال یافته و زمینه را برای برپا داشتن سقف تیرپوش مسجد فراهم ساخته اند. در تعمیرات اخیر مسجد، ساقه و پایه ستون ها با قطعات سنگ نما پوشش یافته اند. بخش های فوقانی ستون ها و سرستون ها با تزئینات گچی زینت داده شده اند. این مسجد از زیبا ترین مسجدها در بند عباس می باشد.
مسجد دلگشا
مطالب مرتبط: معرفی استان مرکزی و ده مکان به یادماندنی آن
دیدگاه های کاربران بدون دیدگاه